Инвестиции, Бизнес, Пари, Финансови и Стокови пазари, Инвестиционни стратегии, Търговия с деривати, Борсови операции, Банки, Лихви, Forex, Stock, Bonds, Futures, Options, Excange, Hedge, Real estate, Optimization Company

 

 
Рейтинг: 3.00
(556)
ПЕРСОНАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, ИНВЕСТИЦИОННИ СТРАТЕГИИ, ПАРИ
☞ Публикации
Последни новини


Инвестиционни консултации Новини Фиксиране на лихви по кредити и лихви по депозити

☞ Публикации / Иран на петролния пазар

Иран на петролния пазар
05.11.15 20:41

Автор: www.investor.bg
Иран на петролния пазар

Иран ще трябва да предложи на клиентите си по-евтин суров петрол от саудитците и руснаците

 
 

Съдбата на пазара на петрол през 2016 г. зависи до голяма степен от няколко петролни полета като Ахваз, Гахсаран, Биби Хакиме и Даркховин. 

Всички те изпомпват суров петрол от хиляди метри под хълмовете на планинската верига Загрос в Западен Иран. Сега, след като ембаргото падна, иранските инженери работят усилено, за да приведат полетата отново към пълен капацитет. От средата на 2012 г. производството на полетата бе много под капацитета си заради санкциите, ограничаващи износа на петрол. ''Веднага след вдигането на санкциите наше право е да се върнем към нивото на производство, което сме имали преди'', заяви иранският министър на петрола Биджан Зангане през септември.

Завръщането на Иран на пазара на петрол идва в момент, в който светът произвежда много повече петрол, отколкото се нуждае. Според МАЕ (International Energy Agency, IEA) световното производство на петрол през първата половина на 2015 г. възлиза на 95,7 млн. барела на ден, а средното дневно потребление е едва 93,8 млн. барела на ден. Разликата от почти 2 млн. барела на ден е колкото дневното потребление на Франция.Това принуди търговците да превърнат супертанкерите в плаващи хранилища. Иранците трябваше да приемат подобен ход след налагането на санкциите през 2012 г., превръщайки огромната си флотилия от танкери в гигантски складове, които прекараха голямата част от последните години закотвени в Персийския залив. Министърът на петрола многократно е заявявал, че Иран ще повиши производството си с 1 млн. барела на ден само няколко седмици след вдигането на санкциите, като очакванията са това да се случи през първата половина на 2016 г. Според прогнозите на МАЕ в рамките на 6 месеца от вдигането на санкциите Иран може да увеличи дневното си производство до 3,6 млн. барела – или с около 800 хил. барела на ден над сегашния си добив, като така ще достигне най-високото си ниво на производство на петрол от 2011 г. насам. Въпреки, че някои търговци и анализатори са скептични относно възможностите на страната бързо да качи производството, това няма да е прецедент. През 2011 г., след като избухна гражданската война в Либия и производството на страната спадна до нула, а пазарът до голяма степен очакваше да минат 18 месеца, преди добивът да се увеличи с 1 млн. барела на ден. Производството надмина това ниво за по-малко от 6 месеца, а Иран при това не е и Либия. Каквото и да успее да произведе Иран през 2016 г., голяма част от петролът вероятно ще стигне до Южна Европа, тъй като Иран се стреми да си върне обратно изгубените френски, италиански и гръцки клиенти. След като санкциите принудиха европейските страни да спрат да купуват от Иран, Южна Европа се насочи към Саудитска Арабия, Русия и Ирак като основни доставчици, а за да си върне обратно пазарния дял, Иран ще трябва да предложи на клиентите си по-евтин суров петрол от саудитците и руснаците. 

Друго неизвестно е количеството петрол, което Иран има като резерви, както на територията си, така и в танкерите си в Персийския залив. Оценките варират от около 12 млн. барела до 60 млн. барела. Не се знае и какво точно има на склад: суров петрол, горива или т.нар. кондензат (форма на висококачествен суров петрол) са само някои от възможните варианти. Независимо какво е крайното увеличение, иранският петролен министър Зангане има послание към останалата част от енергийния свят: ''Нашата единствена отговорност е да си върнем изгубения дял от пазара, а не да защитаваме цените''.

  
Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

0.1764